1 Temmuz 2015 Çarşamba

***TARİF***BÖRÜLCE SALLAMASI***

BÖRÜLCE SALLAMASI
Herkese merhabalar:) Bugün size biz egelilerin yaz gelince sofralarımızda olmazsa olmazlarımızdan Börülce sallamasının tarifini ve faydalarını anlatacağım. Börülce sallaması Balıkesir 'e ait bir lezzet. Bununda altını çizmeden geçemeyeceğim :)
Börülce göbeği koyu renkli olduğu için Karnıkara da denilen, fasulyeye benzer bir bitki olan, C vitamini ve bitkisel protein açısından zengin bir sebzedir. 
Börülcenin sağlığa faydaları neler?

• Tüm kurubaklagiller gibi börülce de içerdiği yüksek lif oranı sayesinde kolesterol üzerinde olumlu etkisi vardır.

• Yüksek lif oranı nedeniyle kandaki insülin seviyesine olumlu etki yapar.

• Yüksek lif oranı nedeni ile kabızlık problemine engel olur.

• Yüksek protein oranı, demir ve potasyum açısından zengin bir yiyecek olması börülcenin diyetimizde yer alması açısından önemlidir.

• Özellikle bahar ve yaz aylarında taze börülce tüketilmesi, kış aylarında ise diğer baklagillerle dönüşümlü olarak kuru börülce kullanılması diyetinizin zenginliği ve çeşitliliği için önemlidir.
Taze börülceyi sebze yemeği gibi pişirebilirsiniz, birazdan size anlatacağım gibi sallamasını yapabilirsiniz...Tarhana çorbasının içine bile biraz haşlanmış börülce  attığınızda tadına doymayacağınızı düşünüyorum :)
BÖRÜLCE SALLAMASI 
  • Yarım kilo taze börülce
  • Limon suyu
  • Sarımsak
  • Tuz
  • Zeytin yağı
 Tenceremize bol miktarda su koyup kaynaya bırakıyoruz.Daha sonra da börülcelerimizi ayıklıyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken börülce üzerindeki küçük delikler.Bunlar minik kurtların yuvaları olabilir :) Daha sonra  tencerede kaynayan suya börülcelerimizi atıyoruz ve yumuşayana kadar haşlıyoruz.Daha sonra haşlanmış börülceleri süzüp üzerinden biraz soğuk su geçiyoruz. ve soğumaya bırakıyoruz. Başka bir kabın içerisinde limon,rendelenmiş sarımsak tuz ve zeytinyağı ile bol bir sos hazırlıyoruz.Burda  ölçü vermedim damak zevki önemli ama bence bol sarımsak ve limonlu sos her zaman daha lezzetli oluyor
Yemekten birkaç saat önce hazırlanıp  sosu içine iyice çektiğinde Börülce Sallamamız hazır :) Afiyet olsun :)


2 yorum:

  1. Bir İzmirli olarak börülceye bayilirim :) eline emeğine sağlık canım benim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) çok teşekkür ederim... Egeli olupta börülce sevmemek sanırım imkansız :D

      Sil