31 Ekim 2015 Cumartesi

***AİGAİ ANTİK KENTİ***

Aigai, Manisa ili, merkez ilçeye bağlı Köseler Köyü’nün 2 km güneyindeki Gün Dağı’nın üzerinde, kısmen ayaktaki harabelerden ibaret bir antik kenttir. MÖ 1100 yıllarından sonra Yunanistan’dan gelip kuzeybatı Anadolu kıyılarına yerleşen Aioller tarafından kurulan 12 kent arasında sayılmaktadır. 
Günümüzde İzmir Körfezi ile Çandarlı Körfezi arasında yer alan ve antik dönemde Aiolis olarak adlandırılan bölgeye yerleşen ve kentler kuran Aioller, İzmir Körfezi’nin güneyine yerleşen İonlar'ın aksine iç kısımlarda da (Aigai ve Temnos gibi) kentler kurarak ticaretten çok tarım ve hayvancılığa önem vermişlerdir.
Aigai ile ilgili ilk bilgileri tarihçi Herodotos’tan almaktayız. Herodotos (MÖ 5. yüzyıl) Aigai Kenti'ni Aiollerin kurduğu 12 kent arasında sayar. Gerçekten de, özellikle akropolisi çeviren teras duvarlarında kullanılan teknik kentin daha MÖ 6. yüzyıldan itibaren güçlü surlarla çevrili olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, kentin gerçek kuruluş tarihi tam olarak bilinmemektedir.
Kazı işlemleri tam olarak bitmemiş. Zaten aşağıda da göreceksiniz tiyatro toprak altında ve kazı işlemleri devam ediyor. 


Bu bir lahit kapağı





Solgun hasta ve bitkin göründüğüm doğrudur :) bir gün önce yumurta toplama işlemi yapılmıştı :) 






Bu bir gladyatör mezar taşı 


 Hayattaki en büyük destekçim, eşim...







Bakın burası antik tiyatro ama toprak altında.. Çalışmalar devam ediyor. Merdivenleri görüyorsunuz değil mi??? 


son sözüm şudur ki Aigai Antik kentine gelirken kafanızda büyütmeyin :)Çünkü kazı çalışmaları hala devam ediyor. Ama 2 Saate yakın sürecek doğa yürüyüşü sizi fazlasıyla memnun edecektir. Arkeologların çalışmalarını izleyebilirsiniz. Sohbet edebilirsiniz.
Buranın tam anlamıyla açılması için biraz zamana ihtiyacı var sadece.Şunu söylemeden geçmemeliyim. yolunuz bir gün düşerse mutlaka gidin, görün derim.. İnanın etrafındaki vadilerde eşsiz bir manzara ve bol oksijen var ...
Ayda'dan Sevgileri
Beni instagram hesabımdan takip etmek için


2 yorum:

  1. Merhabalar etkinlik ziyaretinden geliyorum hem instagramdan hem blogdan Takipteyim bende beklerim...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar etkinlik ziyaretinden geliyorum hem instagramdan hem blogdan Takipteyim bende beklerim...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil